fbpx

Ouders vinden het fijn als hun kind blij is. Het is ook fijn om blij te zijn. Het hormoon oxytocine wordt aangemaakt. Het is een prettig gevoel wat ook weer voor ontspanning zorgt.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen blij zijn?

1.       Complimenteren

Kinderen groeien van een compliment, groot of klein. Hun vertrouwen groeit.
Leg bijvoorbeeld eens een complimentenkaartje onder hun kussen met een leuke zin of zelfs een kleine tekening. Hoe leuk is het om ’s ochtends wakker te worden met een leuk kaartje?

2.       Positieve aandacht

Welke positieve aandacht je kind fijn vindt, verschilt per kind. Je kind kan bijvoorbeeld heel graag willen knuffelen, terwijl een ander het fijn vindt om te praten. Weer een ander kan graag iets “doen”, dus samen koken of iets in die richting. Vraag het je kind gewoon eens! Vraag je kind wat hij echt het allerleukste vindt om samen te doen. Kinderen zijn altijd eerlijk dus grote kans dat hij zegt wat hij wil en waar hij behoefte aan heeft.

3.       Luisterend oor

Luister eens zonder te praten. Laat je kind gewoon eens praten. En laat het ook eens stil worden. Probeer eens geen advies te geven, maar stel vragen. En kijk wat er gebeurt. Je kind is hartstikke intelligent! Je zal versteld staan van de manier waarop je kind naar dingen kijkt. Net als ieder mens, wil ook een kind zich gehoord en gezien voelen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

4.       Regelmaat/duidelijkheid

Als jij twijfelt, weet of voelt je kind dit en zal gaan zeuren. Duidelijkheid is belangrijk. Zorg dus dat je als ouders op één lijn zit. Probeer van te voren samen af te stemmen, zodat je kind niet in een discussie terecht komt. Op deze manier weet je kind waar hij aan toe is, welke regels er gelden, dat er anders een consequentie is. Wat het dagritme is met vaste tijdsblokken. Dit geeft rust en zorgt voor veiligheid, wat weer goed werkt voor fijne gevoelens.

5.       Via ons hart communiceren

Wees open en gelijkwaardig aan je kind. Ze voelen het wanneer jij met je hoofd beredeneerd en oordeelt en met je gevoel wat anders vindt. Dit snappen ze niet. Kinderen zijn super gevoelig en zullen het voelen als jij vanuit je hart leeft. Ze voelen jouw liefdevolle energie om zich heen. Het is daarom super belangrijk om zelf lekker in je vel te zitten en jezelf niet weg te cijferen!

6.       Groeien in onze ontwikkeling

Als je je kind als spiegel gebruikt en het gedrag als boodschap ziet, zodat je groeit in ontwikkeling dan gaat je kind ook mee en hoeft hij zijn probleemgedrag niet meer te laten zien.

7.       Cadeautjes geven

Het hoeft niet meteen iets groots en duurs te zijn, maar het kan iets kleins zijn, zoals een bloem, een kaartje, iets anders zelfgemaakts. wees creatief. Wie vindt het niet leuk om af en toe wat te krijgen? Zo ook je kind!

Dit doen we natuurlijk in liefde met wat we op dat moment kunnen.

We willen het beste voor onze kinderen. Laten wij een voorbeeld zijn. Want…
onze kinderen zijn de toekomst.

Wat doe jij al om je kind blij te maken? En hoe blijf je zelf als ouder toch dicht bij jezelf? Deel het hieronder met me. Ik ben benieuwd naar je verhaal.