fbpx

Kiezen voor jezelf. Soms is het makkelijk, soms is het lastig.

Als je een gezin hebt wordt er vaak aandacht van je gevraagd. Je kinderen, je man, het huishouden, afspraken (werk en privé)… Als je geen gezin hebt, vragen vrienden, familie of buren om aandacht. Er is altijd wel wat. Het gaat continu door.

Maar je wil ook wel eens een boek op de bank lezen, relaxen in bad of met een kopje thee. Dat schiet er dan bij in.

Negatieve lading

Daarbovenop komt de negatieve lading van wat gaande is in de wereld. Dit is voelbaar, bewust of onbewust, en vergt energie. Het helpt niet om je het goede gevoel te geven wat je nodig hebt om alles aan te kunnen. Negativiteit zuigt energie en maakt je down.

Positiviteit is essentieel

Het is belangrijk om je te realiseren dat je positief voelen essentieel is om alles aan te kunnen. Alleen als je je goed voelt kun je voor jezelf kiezen en nee zeggen als dat nodig is. Op de momenten dat je moe of down bent, is het veel lastiger om beslissingen te maken en te voelen wat je nodig hebt. Je raakt dan al snel in een neerwaartse spiraal.

Daarom is het belangrijk om bewust te kiezen voor positiviteit. Dat doe je door je grenzen bewaken en te kiezen voor jezelf.

Kiezen voor jezelf. Hoe je doe je dat?

Als je je goed voelt, kun je veel meer hebben. Zorg daarom goed voor jezelf. Dit lijkt egoïstisch maar is het tegenovergestelde. Goed in je vel zitten is de enige manier om te kunnen doen wat je wil doen, te kunnen zijn wie je wil zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Overvraag jezelf niet, houd je verwachtingen realistisch en stem ze af op wie je bent.

Wees mild voor jezelf. Bedenk van tevoren wat er gedaan mag of moet worden en laat het vervolgens los. Ga jezelf niet op je kop zitten als iets van je lijstje niet lukt. Dat werkt alleen maar averechts. Zie het niet als een to do lijstje, maar als een intentie.

Blijf flexibel. Volg wat er gebeurt en kies telkens wat op dat moment het beste voelt. Stug een vooraf bedachte weg volgen terwijl gebeurtenissen in de loop van de dag om andere prioriteiten vragen brengt je niet verder. Het voelt dan als een worsteling. Als je meebeweegt met hoe de dag verloopt, bereik je meer terwijl het je minder energie kost.

Eindelijk rust

Hierdoor komt er rust. Als je de rust in jezelf vindt, komt er rust om je heen. Je zult zien dat er dan wel tijd is om tussendoor even iets voor jezelf te doen. Mijn ervaring (met 4 kinderen onder de 11) is dat dit echt haalbaar is.

Vul jezelf met licht en liefde en straal dat uit. Hou jezelf voor dat alles vanzelf loopt en goed is. Ook met veel moet-afspraken op een dag lukt dit. Als het nodig is wordt vanzelf duidelijk of er zaken zijn die ook morgen kunnen. Als je loslaat zul je zien dat het zichzelf wijst.

Jij bent belangrijk

Kiezen voor jezelf is het belangrijkste wat je kan doen. Jij bent het allerbelangrijkste, want als jij er niet meer bent leeft de rest door. En als de rest er niet is, is het de bedoeling dat jij leeft. Jij mag dus leven voor jezelf. Anderen kun je nodig hebben om meer invulling en plezier te ervaren in je leven. Het is dus een aanvulling van jezelf.

Rekening houden met anderen

Dit betekent niet dat alles altijd om jou draait. Rekening houden met anderen is net zo goed belangrijk.  Rekening houden met anderen vind ik wat anders dan kiezen voor de ander in plaats van jezelf. Volg hierbij je gevoel. Bedenk hierbij: “Wat vind ik fijn en wat kan ik aan?”. Het is niet de bedoeling dat je geeft ten koste van jezelf. Maar het is fijn om anderen te helpen als je daarvan een goed gevoel krijgt. Dat is overigens wat anders als een ander nodig hebben om jou een goed gevoel te geven. Maar dat is een onderwerp voor een volgende blog.

Vind een goede balans tussen geven en nemen. Vind jouw balans.

Kies bewust voor blijheid, liefde en licht. In eerste instantie voor jezelf. En straal dat uit naar anderen.