fbpx

Je hoofd zit vol, je kunt alle prikkels niet meer verwerken en je ontspannen lukt niet. Wat helpt is er anders tegenaan kijken en zo je mindset veranderen.

Een paar tips die je hierbij helpen:

  • Focus op positieve, kleine dingen waar je van geniet.

Denk aan dingen waar je van kon genieten, maar die je nu niet meer op kunt merken. En richt je daar op.

Zoals een vogel die in de tuin komt uitrusten en zijn veren begint te poetsen. Of een bloem die bloeit. Kleuren van de natuur die fijn voor je zijn. Kroelen met je huisdier. Muziek, kunst, mooie gebouwen.

Dingen die je geen moeite kosten, maar waar je wel gelukkig van wordt. Richt je aandacht daar op en denk niet aan waarover je je druk maakt.

Maak (in een periode dat het goed met je gaat) een lijst voor jezelf van dingen die je blij maken. Die kun je in moeilijke tijden erbij pakken en kiezen wat op dat moment het beste voor je voelt.

  • Doe iets wat je leuk vindt.

Pak een hobby op en ga daar mee aan de gang. Doe dat met al je aandacht en vergeet de rest.

Van niets doen kun je juist verder vast raken of neerslachtiger worden. Leuke dingen doen geeft energie en verhoogt positieve gevoelens.

  • Maak een vaste piekertijd.

Sta jezelf toe te piekeren, maar beperk de ruimte die je het geeft. Dat is makkelijker om te doen dan het helemaal tegen proberen te gaan.

Geef jezelf elke dag 15 minuten om te piekeren. Het liefst op een vast tijdstip of in een vaste omgeving. Bijvoorbeeld na het avondeten of op weg naar huis van je werk.

Laat alleen op die momenten negatieve gedachten toe. De rest van de dag denk je ergens anders aan.

  • Schrijf op wat er in je hoofd omgaat.

Als je je gedachten die blijven malen in je hoofd opschrijft, wordt het helder waar je je nou precies zorgen over maakt. Je zult merken dat het minder is dan je dacht. En als je het opschrijft, kun je het malen loslaten.

Schrijf ook op waar je gelukkig mee bent. Zo wordt het voor jezelf duidelijk wat er positief is in je leven. Want dat vergeet je nog wel eens als je alleen met het negatieve bezig bent.

  • Mediteren geeft direct rust.

Er is al zoveel onderzoek gedaan dat bewijst hoe goed mediteren helpt om spanning te verlagen en je meer weerbaar maakt voor stress.

Een kwartier stil zitten en je richten op je ademhaling vraagt veel van je concentratie. Je gedachten loslaten kan heel lastig zijn als je hoofd vol zit.

Probeer eens een visualisatie-meditatie. In een begeleide meditatie word je meegenomen op een reis. Omdat aan je gevraagd wordt je iets voor te stellen is je hoofd daar mee bezig en is er geen plaats meer voor andere gedachten.

  • Pak de oorzaak aan.

Als je aanpakt wat de oorzaak is van je gepieker, los je het op. Maak tijd en ruimte om je aandacht op jezelf te richten.

Stel vragen aan jezelf om te onderzoeken wat er aan de hand is. Wat is het waarom je je zorgen maakt? Wat zit daarachter? Waar het komt het vandaan? Zijn er misschien gebeurtenissen in je leven die je nog geen plek hebt gegeven? Heb je situaties niet genoeg aandacht gegeven? Heb je iets verdrongen? Is het energetisch opgelost?

Het is goed mogelijk dat je zo vast zit dat het niet lukt om zelf de knopen te ontwarren. Je bent daarin absoluut niet de enige. Zelfonderzoek is moeilijk en kan erg confronterend zijn. Daarbij heeft iedereen een blinde vlek waar je niet zonder hulp bij kan.

Om gezond en gelukkig te zijn is het nodig dat je lichaam in balans is met alle energetische, mentale, spirituele, fysieke en psychische lagen. Door het verschuiven van deze lagen zodat ze op de juiste plek komen, krijg je je balans terug. Door het veranderen van je overtuigingen of door het inzichtelijk maken van je opstelling worden blokkades opgelost zodat je weer kunt ontspannen.

Je hoeft dit niet alleen te doen. Je kunt hier hulp bij vragen. Mail me als je wil weten wat ik hierin voor je kan betekenen. Jij hebt hierin altijd de controle. Jij bent degene die een keuze kan maken. Jij bepaalt hoe ver je wanneer wil en kan gaan.

Weet dat het goed is op dit moment. Alles gebeurt met een reden.

Heb het goed.