fbpx

7 tips voor hooggevoelige kinderen

Hooggevoeligen zijn net een beetje anders dan andere kinderen. Het is een kwaliteit, waarbij het fijn is dat je weet hoe je ermee om kan gaan. Hier volgen tips die je hierbij helpen.

1.    Begrip

Begrip dat je kind gevoelig is voor van alles en nog wat. Begrip dat je kind anders reageert. Begrip dat het lijkt alsof je kind weinig aankan. Begrip voor de situatie.
Acceptatie en erkenning horen hier natuurlijk bij.

2.    Structuur

Het is voor hooggevoeligen belangrijk dat er structuur is. Dat ze weten waar ze aan toe zijn, voorspelbaarheid, regelmaat en duidelijkheid zijn fijn.

3.    Prikkels reduceren

Hooggevoeligen kunnen minder dingen aan. Ze pikken veel op, waardoor ze snel ‘vol’ zitten en ‘overlopen’ wat merkbaar is in gedrag. Het is fijn als hier rekening mee gehouden word door het reduceren van prikkels. Niet alles op 1 dag plannen en na een drukke dag een rustdag plannen.

4.    Veilige omgeving

Het uiten van jezelf en zeker van hooggevoeligen is prettig in een veilige omgeving. Het gedrag dat hsk’s laten zien is boosheid, frustratie, verdriet. Hun manier om hulp te vragen om overprikkeling los te laten en liefde te ontvangen.

5.    Complimenteer

Iedereen vindt het fijn om complimenten te horen. Hier groei je van, je krijgt zelfvertrouwen. Stimuleer en motiveer je hsk. Complimenteer de weg ernaartoe ipv het eindresultaat.

6.    Antwoorden geven

HSK’s willen van alles weten. Probeer een open boek te zijn. Wees eerlijk in je antwoorden, zodat hun vertrouwen in hun gevoel groeit doordat het horen en voelen kloppend is.

7.    Quality time

Aan het eind van de dag is het fijn om de dag door te nemen. Onduidelijkheden te verduidelijken, prikkels los te laten of even volledige aandacht wat je kind nodig heeft; zoals lezen, kietelen, knuffelen of fijne dingen horen.

Zie hooggevoeligheid als een kwaliteit. Deze tips zullen je helpen de waarde ervan in te zien.

Wil je meer weten? Kijk op www.puursense.nl of volg ons op www.facebook.com/PUURsense