fbpx

“Ja, dat zal wel, je kind hoogbegaafd.” Weer zo’n ouder, die vindt dat z’n kind slim is. Dat zullen we nog wel eens zien. Waaraan merk je dat? Plaats je kind maar op een voetstuk. Voel je maar trots.

Dit zijn onder andere oordelen en reacties van anderen.

Er is ook een keerzijde voor ouders van hoogbegaafde kinderen.

Hun kind komt thuis van school en is gefrustreerd, boos, verdrietig en down. Er was weinig uitdaging en onbegrip. Klasgenoten die niet begrijpen wat je kind bedoelt, niet goed kunnen spelen of overleggen, opdrachten doen die te makkelijk zijn, anders denken door al stapjes verder te zijn.

Hoe zijn hoogbegaafde kinderen?

Hoogbegaafde kinderen voelen zich vaak eenzaam en zien soms het leven niet meer zitten. Ze moeten harder werken dan een ander om een plekje te bemachtigen. Dit is merkbaar in gedrag, vooral voor ouders, met als gevolg dat een kind zich zal uiten in hun veilige en vertrouwde omgeving.

Het is zo dat ze oneindig vragen stellen, je verbeteren en een machtsstrijd maken over iets waarvan ze denken het beter te weten. En eerlijkheid staat hoog, daar vechten ze voor. Ze hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel. Afspraken kan je daardoor maken, daar houden ze zich gemakkelijk aan.

Daartegenover staat dat ze zich aanpassen, veel voor anderen doen, zichzelf kunnen vergeten en vrijgevig zijn. Hierdoor hebben ze meer last van prikkels, waardoor ze sneller moe zijn, moeite hebben met het verwerken van de dag en/of nemen gevoelens van een ander over, wat merkbaar is in het gedrag dat ineens omslaat.

Hoe het anders kan

Het is belangrijk een hoogbegaafde kind te erkennen in slim zijn. Het is voor een ieder fijn om complimenten te krijgen, zo ook voor deze kinderen. Blijven uitleggen en antwoorden geven helpt ze te groeien in hun eigenwaarde. Net als mee laten beslissen in bepaalde keuzes en kinderen zelf verantwoordelijkheid geven, passend bij de leeftijd. Zo kun je ook samen afspraken maken, daar wordt het ook nog eens gezelliger van. Wat het gedrag weer ten goede komt.

Vindt jij het een lust of last? Laat het ons weten.