fbpx

Suiker is slecht voor je lichaam en voor je gezondheid. Waarom?

Suiker verhoogt je bloedsuikerspiegel, wat pieken geeft in je energiehuishouding. Als de suiker is uitgewerkt wordt je moe en heb je weer trek. De dag erna op dezelfde tijd weer, want je lichaam is eraan gewend suiker binnen te krijgen en wil weer een boost.

Als je gaat afkicken van suiker voelt het echt als een gevecht. Iedere dag heb je weer de neiging te eten. Je krijgt hoofdpijn, gaat zweten, bent prikkelbaar, je wordt moe, hartkloppingen. De drang is zo groot. Het is verstandig vol te houden en gezonde producten te nuttigen als je trek hebt. Ook kan je vaste tijden maken waarop je eet. Je lichaam leert weer andere dingen te eten en daar energie uit te halen.

Wat kan je eten? Er zit bijna overal suiker in. Zelfs in producten waarin je het niet verwacht.

Mensen worden bewuster en willen gezonder eten. Wat kun je nu als je geen suiker meer tot je wilt nemen? Lastige, maar begrijpelijke vraag. Wij maken veel zelf, zoals brood, sausjes en koekjes. Ook gebruiken wij speltmeel, wat de darmen van de meeste mensen ook beter verdragen. Dit is een ander onderwerp.

Veel mensen hebben weinig tijd door de drukke tijd van tegenwoordig om zelf iets klaar te maken. Toch is het voor jezelf en je gezondheid fijn als je toch even tijd maakt om zelf iets klaar te maken. Het klaar maken gaat steeds makkelijker en sneller, wanneer je de handigheid hebt. Groenten en fruit kun je natuurlijk klaar maken, maar ook tussendoortjes, zoals smooties, kastanje crackers of zelfgemaakte koekjes.

Er is veel op internet te vinden, maar je kan het ook zelf verzinnen met je eigen creativiteit. Ik zal voorbeelden geven van ingrediënten die je kan gebruiken om zelf koekjes te maken. Appelstroop, ahorn/agave siroop, kokosolie, appelsap, kokosrasp, koekkruiden, cacao, appel, rozijnen. Mocht je echt suiker willen gebruiken is kokosbloesemsuiker een idee, de bloedsuikerspiegel reageert hier niet op.

We hebben een recept voor heerlijke koekjes die bestaan uit speltmeel, olie, keltisch zeezout en appelstroop. Heel eenvoudig, maar zeker lekker.