fbpx

HSK

Heb jij een kind die hooggevoelig is? HSK is de afkorting van Hoog Sensitief Kind. Er zijn verschillende soorten mensen en dus ook verschillende hooggevoeligen. De meerderheid is introvert, het andere kleinere deel is extravert en heeft uitdaging en verandering nodig.
Toch zijn er vele gelijkenissen te ontdekken.

Hooggevoelige kinderen zien wat om hun heen gebeurt. Subtiele dingen en details nemen ze waar. Alle zintuigen; zien, horen, voelen, ruiken en proeven worden gebruikt om iets op te slaan in hun geheugen. Vaak in de vorm van een beeld met het bijbehorende gevoel erbij. (beelddenkers)

GEDRAG

Ze nemen gevoelens waar van anderen en van de ruimte/de kamer waar ze zijn en kunnen dit gevoel overnemen wat dus kan resulteren in het omslaan van gedrag.
Hooggevoeligen voelen zich vaak onzeker, doordat niet bevestigd word dat wat ze voelen juist is.
Ze kunnen er slecht tegen als er op hun vingers gekeken word, als ze een toets hebben of voor een groep moeten staan.
Vaak zijn ze faalangstig en hebben weinig zelfvertrouwen. Een deel gaat ergens op af, maar gaat alleen door bij goed resultaat. Het ligt aan de persoon tegenover hun, of ze zichzelf uiten en laten zien. Anders lijkt het alsof ze erg verlegen of teruggetrokken zijn.

Structuur en duidelijke afspraken maken is prettig omdat ze dan weten waar ze aan toe zijn. Dit geeft veiligheid maar ook vertrouwen.

EXTRAVERTE

Het extraverte type heeft uitdaging nodig om verveling te voorkomen, maar ook deze HSK’s kunnen overlopen door alle indrukken en prikkels wat resulteert in druk of onhandelbaar gedrag. Overprikkeling is iets wat snel ontstaat bij hooggevoelige kinderen.

BEGELEIDING

Een goede begeleiding (al dan niet van de ouders) is hierbij gewenst om ze te helpen om te gaan met alle prikkels en hoe ze dit kunnen verwerken en loslaten.

OMGAAN MET OVERPRIKKELING

Binnenkort komt hierover een korte cursus Omgaan met overprikkeling.
Kijk op de website www.PUURsense.nl of check regelmatig onze facebookpagina op www.facebook.com/PUURsense